افزودنی بتن جهت آب بندی
روش های متفاوتی برای ایجاد مانع در برابر رطوبت بتن وجود دارد که آب بندی یکی از آن ها میباشد.در این مقاله قصد داریم تا به مفهوم آب بندی بتن و انواع افزودنی بتن جهت آب بندی بپردازیم . در نظر داشته باشید که این امر یک امر ضروری حساب میشود و شما با کم کردن فضای خالی درون بتن آن را از سیکل رطوبت زیاد و یخبندان ، از ترک خوردن و فرسایش آن جلوگیری خواهید کرد.
آب بندی بتن چیست؟
در اصل به استفاده از هر روشی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت به بتن و انتقال مایعات به درون آن ، آب بندی نام دارد. بتن یکی از مصالح پر استفاده در ساختمان سازه است که از سنگدانه ، سیمان و آب تشکیل شده است .آب بندی بتن به دو صورت نم بند و آب بند صورت میگردد که هرکدام روش مخصوص به خود را دارند.هنگام آب بندی و زمانی که بتن تحت فشار آب باشد ، میتوان از انواع افزودنی بتن جهت آب بندی استفاده کرد. اما مواد مخصوص نم بندی فقط در مجاورت آب و بدون آن که فشار آب به آنها اعمال شود، استفاده میشود.
علت نیاز به آب بندی بتن
محفظه ی داخلی بتن ها از حفره ها و فضاهای خالی کوچک و بزرگ تشکیل شده است که به اصطلاح به آن تخلخل می گویند. تخلخل موجود در درون محفظه بتن ها درصد بالایی از حجم بتن را شامل می شوند و تاثیر بسزایی در نفوذ آب دارند .وجود چنین خصلتی علاوه بر این که ویژگی بارز بتن ها به شمار می آید، به آن خاصیت نفوذ پذیری را می دهد. یعنی، یکی از قابل توجه ترین خصلتی که در این مورد می توان برای بتن ها بر شمرد، قابلیت نفوذ بالا در برابر رطوبت و نم می باشد. تخلخل و ذات نفوذ پذیر بتن ها باعث جذب مقادیر زیادی از مواد مضری چون کربن های دی اکسید و مونوکسید، کلرید ها و سولفات ها می شوند. نفوذ این مواد به عمیق ترین نقطه بتن ها باعث از بین رفتن و آسیب به ماهیت بتن ها خواهد شد که به منظور جلوگیری از چنین مشکلاتی باید یکی از چندین روش آب بندی سازه بتنی را بسته به کاربردشان انتخاب کرد و مانع از ورود خسارت های جبران ناپذیر شد.
کاربرد آب بند کننده بتن
- آب بندی تمامی محیط های مرطوب مثل سرویس بهداشتی ، حمام ، آشپزخانه و ...
- آب بندی استخر ها ، مخازن ذخیره آب ، تصفیه خانه و....
- در زیرزمین ها و پارکینگ ها
- آب بندی شمع های دریایی ، اسکله ها و مناطقی که مستقیم یا غیر مستقیم در معرض رطوبت و آب قرار میگیرند.
- آب بندی نمای ساختمان ها
- آب بندی فضاهای کاشی کاری شده
- آب بندی در سقف ها و بام ها
- آب بندی سدها
- آب بندی دیوار های حائل
انواع افزودنی های اب بندی بتن
- مواد دفعکننده آب همانند صابون یا اسید چرب که با هیدرات سیمان قابلیت واکنش دارد.
- ذرات جامد بسیار ریزتر از ذرات سیمان که با خاصیت پر کنندگی بدون شرکت در هیدراسیون خلل و فرج بتن را پر میکنند.
- ذرات جامد ریز که علاوه بر خاصیت پر کنندگی در واکنش هیدراتاسیون نیز شرکت دارند.
- موادی جهت آببندی با پیستوله به سطح بتنی پاشیده میشود. این مواد آب بند باید به صورت پیوسته اجرا گردد. عموماً کاربرد این مواد پس از اجرای بتن است. اگر بتن ضعیف اجرا شده باشد، این مواد جلوی نشت آب را میگیرد.
- پلاستر سیمانی آب بند نیز برای افزایش خاصیت آببندی با مواد پلیمری مخلوط میشود. ضخامت این اندود، باید حدود ۵ الی ۱۰ میلیمتر باشد و این مواد جزو آببند کنندههای ثانویه است.
- پرایمر آب بند تک جزئی، شامل قیر لاستیکی است. این پرایمرها در آب حل شده و به وسیله قلممو یا سایر مواد اندودکاری کاملاً روی سطح پوشش داده میشود.
- در پرایمر دو جزئی، ابتدا یک لایه مایع روی سطح ریخته میشود. در انتها مواد پودری روی آن پاشیده میشود. این مواد با قلممو هم قابلیت اجرا دارند، اما اجرای آنها در ضدآب کردن کامل بتن بسیار حائز اهمیت است.
- پرایمرهای سه جزئی با فلزاتی مثل روی فرآوری میشوند. این مواد مانع از خوردگی و پوسیدگی لایه زیرین خود شده و در گروه آببندهای قوی به شمار میروند.
- ایزوگام سطح برای آببندی، روشی بسیار آسان است. این روش در ایران جزو بهترین و آسانترین روشهای آب بند کردن بتن به شمار میرود.
- قیرگونی کردن سطح بتن نیز یکی از روشهای سنتی آببندی است. در این روش بهتر است پس از اتمام لایه اول، لایه دوم عمود بر لایه اول اجرا شود. این روش در برابر اجسام نوک تیز آسیبپذیر بوده و تمیز بودن لایه زیرین در آن اهمیت زیادی دارد.
- مواد نانو مثل سیلان و الکیل خاصیت آبگریزی دارند. این مواد معمولاً برای ترمیم یک ناحیه به کار رفته و در صورت استفاده از این مواد، نیازی به تخریب ناحیه معیوب نخواهد بود.
- رنگ عایق به صورت یک جزئی و دو جزئی برای آببندی به کار میرود. ترکیب این مواد با تثبیتکنندهها برای تقویت خاصیت آببندی استفاده میشود.
- پودرهای کریستال شونده و نفوذگر برای مسدود کردن لوله مویین در بتن بسیار عالی هستند. این مواد سوزنی شکل در خلل و فرج بتن به خوبی نفوذ یافته و راه نفوذ آب را میبندند.
ویژگی ها و مزایا آب بندکننده بتن
- افزایش استحکام و مقاومت بتن در برابر عوامل محیطی
- اجرای آسان و مقرون به صرفه
- حذف ترک ها و حفره ها روی سطح و درون بتن
- جلوگیری از نفوذ مایعات به داخل بتن
- آب بند کردن بتن در تصفیه خانه ها
- آب بند کردن سپتیک تانک و مخازن آب
- استفاده از آب بند بتن در تونل ها
- به کاربر بردن این پودر در سازه های زیر زمینی
- آب بند کردن بتن در سازه هایی نظیر پارکینگ، فوندانسیون ها و همچنین استخر ها
- استفاده برای آب بند کردن کانال های انتقال آب
- استفاده آب بند کننده بتن به منظور بر طرف کردن نم زدگی در سطوح بتن
- در برج خنک کننده، مخازن آب آتشنشانی و همچنین برای آب بند کردن حوضچه های بتنی (همچنین می توان از واترپروف استفاده کرد)
روش های آب بندی بتن
دو رویکرد اصلی برای آب بندی بتن تعریف می شود. این عملیات یا به شکل آب بندی اولیه یا آب بندی ثانویه انجام می شود. آب بندی اولیه همان آب بندی بتن در حین ساخت است. برای آب بندی ثانویه ی بتن نیز از پوشش های سطحی یا نفوذگر یا تزریق استفاده می شود
در آخر
درپایان با آب بندی بتن ، روش های آن و افزودنی بتن جهت آب بندی آشنا شدیم . در نظر داشته باشید که بتن یکی از پرکاربردترین و پر مصرف ترین مصالح در ساختمان سازی میباشد . همچنین بتن از لحاظ بهره برداری و پایداری و زیبایی اهمیت فراوانی دارد و به همین خاطر آب بندی سازه های بتنی که در مجاورت مایعات یا مواد شیمیایی می باشند از اهمیت بالایی برخوردار است.